Residencia, N.I.E. ja muita ihmetyksiä Espanjassa

Mehän olemme aluksi 2kk "tien päällä" eli vaihdamme vähän tiuhemmin sijaintia, mutta Espanjassa olemme näin alustavasti 5kk ja sitten taas jatkamme matkaa.

Kovin montaa Espanjassa asumiseen liittyvää google-hakua ei tarvitse tehdä, kun törmää sanoihin residencia ja N.I.E. ja näiden viidakossa saa aikansa seikkailla, ennen kuin löytää jotain selkeää vastausta. Kerronpa siis tässä sen, mitä itse olemme saaneet selville, jos nämä tiedot jotakin toista matkalaista auttaisivat.

N.I.E. (Número de Identificación de Extranjero) on siis ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa. Sitä tarvitsee jos aikoo "hankkia" Espanjassa jotain. Se pitäisi hankkia Esimerkiksi asuntoa tai autoa ostettaessa, puhelinlinjaa tai pankkitiliä avatessa, työopimusta varten jne. Me emme aio siellä tällaisia turisteina hankkia, joten me emme tätä tarvitse.
Jos kuitenkin tarvitsisimme, voisimme sen hakea jo ennen matkaa, vielä Suomessa ollessamme, sillä sen voi hakea myös Suomesta käsin Espanjan suurlähetystöstä Helsingistä. Alla olevan nettisivuston mukaan käsittely kestää vain viisi päivää ja henkilökohtaisesti paikanpäällä täytyy käydä vain kerran hakemusta jätettäessä. Käytännön kokemusta tästä meillä ei siis ole, mutta ohjeistus kertoo niin.

Espanjan suurlähetystön ohjeet N.I.E. numeron hakuun Suomesta käsin:  www.exteriores.gob.es/Embajadas/HELSINKI/fi/InformacionParaExtranjeros/Paginas/NIE.aspx

Tässä Suomesta käsin hakemisessa on kuitenkin sellainen poikkeus, että jos tietää oleskelevansa maassa pidempään kuin 3kk, pitäisi N.I.E. numero hakea Espanjasta.


Residencia tarkoittaa pysyvää oleskelulupaa, mikä tulisi hankkia, jos maassa oleskelee vuosittain yli 3kk ajan. Tätä tunnutaan tulkitsevan monilla eri tavoilla, mutta vuosittain tapahtuva yli 3kk oleskelu ei siis koske "kertaluonteista" turistia, vaikka hän sattuisi lomailemaan maassa yli 3kk. Tämä eri tavoin tulkinta johtuu ilmeisesti siitä, että aihetta koskevissa teksteissä puhutaan yleensä vain yli 3kk asumisesta, eikä näissä mainita, että tämä ei koske tilapäisiä turisteja.
Jos residencian hakee, niin se tarkoittaa pysyvää asumista ja myös verojen maksua Espanjaan. Ja tilapäiset (vaikkakin hieman pidempiaikaiset) turistit, kuten esimerkiksi me, maksamme koko ajan veromme Suomeen, emmekä työskentele Espanjassa.

Yritän avata asiaa vielä vähän enemmän.
Residencia tarkoittaa siis pysyvää rekisteröintiä sisäministeriön alaiseen ulkomaalaisrekisteriin ja vakituista asumista maassa. Tätä haettaessa pitää ilmoittaa asumisosoite. Jos tilapäinen turisti, vaikka olisi maassa yli 3kk, hakisi loma-asuntonsa osoitteella itselleen residencian, tarkoittaisi se, että Espanjan rekisterin mukaan kyseisessä asunnossa olisi pysyvät asukkaat. Lomalaisen poistuttua asunnosta, jäisi Espanjan rekisteriin yhä merkintä vakituisista asukkaista. Miltähän tämä vaikuttaa loma-asunnon omistajan näkökulmasta ja miten (negatiivisesti) se vaikuttaa hänen verotukseensa?! Eli, turistin ei kuulu hakea residenciaa, vaikka olisi maassa yli 3kk, jos oleskelu on määräaikainen ja varsinkin, jos vuokra-asunto on lomarekisteröity. Tällaisessa tapauksessa on tietysti tärkeää, että vuokrasopimuksessa on sanottu, että kyseessä on määräaikainen vuokrasopimus (alquiler de temporada) eikä toistaiseksi voimassaoleva sopimus.

Jos kuitenkin on jäämässä asumaan Espanjaan, voi residenciaa anoa poliisilaitokselta.
Koska residencia tarkoittaa siis Espanjaan muuttoa ja Suomesta ulkomaille muuttava joutuu luovuttamaan pois Suomen KELA-korttinsa, niin näin ollen putoaa pois Suomen sosiaaliturvan ja terveydenhuollon piiristä. Residencia ei kuitenkaan anna automaattisesti Suomen tavoin oikeutta Espanjalaiseen sosiaaliturvaan ja terveydenhoitopalveluihin. Näihin tarvitaan Espanjassa joko eläke, työsuhde tai oma yritys.



Loppuun vielä muistutus, että minä en ole näissä asioissa millään muotoa asiantuntija, joten jos ylläolevissa teksteissä on jotain väärin, niin en ota mitään vastuuta. Tämä on vain se tieto, minkä itse olen saanut selville nettiviidakossa surffatessani ja minkä varassa aion oman lomani viettää :)

Kommentit

  1. Näissä asioissa pystyy Fuengirolassa asuva ystäväni auttamaan, jos neuvoa tarvitsette :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari, huolenpidostasi <3 Meillä on myös Fuengirolassa asuvia ystäviä, joten uskoisin, että siellä on jo apu saatavilla, mikäli tarvetta on :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit