Rokotukset kuntoon

Yksi selvitettävä asia on rokotukset. Ensin pitää tarkistaa, että kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset on voimassa koko matkan ajan. Näitä selvittäessä tajusin, että mun rokotustietoja ei ole olemassa missään yhdessä tietojärjestelmässä, kun on monta muuttoa takana. Terveyskeskus näki kuitenkin lasten ja omat viimeisimmät rokotukset ja näistä pystyi jo päättelemään paljon. En siis alkanut soitella vanhojen asuinkuntien terveyskeskuksiin, vaan luotin osin myös omaan muistiin. Viimeisimmät ajankohdathan ne tärkeimmät on, kun tietää kuitenkin saaneensa kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet.

Rokotusohjelman lisäksi otettavista rokotuksista löytyy monenlaisia suosituksia. Yleisimmät taitavat olla hepatiitti A ja B sekä influenssa -rokotukset. Influenssarokotuksesta meillä on hyvin epämiellyttävä kokemus, emmekä ole sitä siis ottaneet kuin sen yhden kerran joitakin vuosia sitten. Sitä emme aio ottaa nytkään.
Hepatiitti A+B -rokotukset me päätimme kuitenkin ottaa. Tämä on mainittu mm. Espanjaan, Kroatiaan ja Puolaan matkaavien rokotussuosituksissa, mitkä ovat maat, joissa viivymme pidemmät pätkät.

Aikuisille annettavan Hepatiitti A+B -rokotuksen nimi on Twinrix Adult ja lapsille annettava on Twinrix Paediatric. Rokotukseen kuuluu kolme pistosta kuuden kuukauden aikana. Toinen annos annetaan kuukauden kuluttua ja kolmas annos 6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä. Tarvittaessa voidaan soveltaa nopeutettua rokotustapaa, jolloin kolmeen rokotuskertaan kuluu vain yksi kuukausi. Tämä on ilmeisesti(?) hieman rajumpi tapa, joten me otamme rokotukset tuon pidemmän kaavan mukaan. Viimeisin annos tulee meille siis ulkomailla ja tätä varten meille kirjoitettiin myös rokotusten kuljettamiseen tarvittavat todistukset. Saatamme ottaa ne täältä Suomesta mukaan, kun lääkkeitä kulkee muutenkin mukana.

Rokotusten hinnoissa on pieniä eroja apteekista riippuen, mutta aikuisen yksi piikki on suurinpiirtein 60e ja lapsen yksi piikki on noin 40e. Nämä hinnat siis kerrotaan kolmella annoksella ja sitten vielä tarvittavalla henkilömäärällä. Tämän lisäksi postista pärähti minun nimelläni 25 euron rokotusmaksu terveyskeskuksesta. Se, miten paljon rokotuksen pistäminen ulkomailla maksaa, on asia erikseen, emmekä sitä vielä tiedä. Mies on saanut nuo rokotukset jo aiemmin työnpuolesta. Meidän perhe maksaa tästä lystistä siis vähintään 470€.
Toisaalta, onhan tuo tosi halpa hinta, jos sillä välttää mahdollisen sairastumisen 👍




Taas kerran loppuun lisäys, että minä olen nämä tiedot poiminut netistä monista eri lähteistä ja itse maksamistani kuluista, enkä mene näistä takuuseen.

Kommentit

Suositut tekstit